Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen zijn erop gericht de balans in het lichaam te herstellen. Bij spanningsklachten is er vaak een verstoring van het zenuwstelsel, wat lichamelijke klachten tot gevolg kan hebben. Deze kunnen zich uiten in vermoeidheid, duizeligheid, spanningshoofdpijn, nek en rugklachten, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, hyperventilatie, slaapstoornissen en overspannenheid.

Bij ontspanningsoefeningen leert men door diverse technieken en oefeningen goed te ontspannen. Er kunnen bijvoorbeeld bewuste spierontspanningsoefeningen worden gebruikt om doelgericht te leren ontspannen. Ook kan de training worden gebruikt om geconcentreerd aandacht te geven aan het gevoel van warmte of zwaarte. Een andere mogelijkheid is werken met visualisatie.

Verder wordt er aandacht besteed aan leefgewoontes met betrekking tot (werk)houding, beweging, sport, dagindeling en dergelijke. We leren u te luisteren naar uw lichaam.

Ademhalingsoefeningen
Een van de manieren waarop spanningsklachten zich kunnen uiten is een verandering in het ademhalingspatroon. Uiteindelijk kan dit bijvoorbeeld resulteren in hyperventilatie klachten.
Als dit een langere periode aanhoudt, kan dit leiden tot allerlei lichamelijke verschijnselen. Niet iedereen associeert deze verschijnselen direct met hyperventilatie. Maar symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: Duizeligheid, misselijkheid, tintelingen rond de lippen, hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst.

Indien andere oorzaken uitgesloten zijn en een patroon van hyperventileren ten grondslag ligt aan deze klachten, kunnen ademhalingsoefeningen helpen. De oefeningen zijn erop gericht om de verschijnselen te laten verdwijnen en of beter beheersbaar te maken.

Over het algemeen is een combinatie van ademhaling en ontspanningsoefeningen het meest effectief.