Knie revalidatie
Er bestaan verschillende knieklachten. Alvorens de verschillende knieklachten te beschrijven is het zinvol de knie kort te beschrijven.
In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag kraakbeen. Het kraakbeen zorgt voor een goede geleiding in de knie. De binnenkant van je kniegewricht is, aan de kant van je kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht.
De botten in de knie zijn bedekt met een kraakbeen laag. Deze laag is elastisch en beschermt tegen stoten. De kniebanden zorgen ervoor dat de knie op de plek gehouden wordt. De menisci (meervoud van meniscus) zitten vast aan het gewrichtskapsel en je onderbeen. Zij zorgen voor schokdemping tijdens het lopen en zorgen ervoor dat de botten van het onder- en bovenbeen soepel op elkaar aansluiten.
Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. De knie overbelasten kan voorkomen door veel te sporten. Elke sportvorm geeft weer een andere druk op en in de knie. Maar ook overgewicht zorgt voor (over)belasting van de knieën. Naast overbelasten is het ook mogelijk de knie te blesseren. Dit gebeurt ook vaak tijdens het sporten, maar het kan ook bij vallen of ongelukken gebeuren. Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieproblemen. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën.
De fysiotherapeut heeft een speciale cursus gedaan om knieklachten zo gericht mogelijk te onderzoeken en behandelen. De fysiotherapeut begint met een kort vraaggesprek, hierna zal er een onderzoek aan de knie plaatsvinden naar gelang de blessure. Vervolgens zal de therapeut u adviseren m.b.t. opnieuw op de juiste manier de knie te gebruiken. Dit kan zijn door het starten met een oefenprogramma of adviseren over de mate van belasting van de knie.