Schouderrevalidatie (schoudernetwerk)

De schouderregio is erg complex door de grote mobiliteit die er bestaat met de arm c.q. schouder. Een nauwkeurige aansturing van de spieren rond de schouder is de belangrijkste factor om dit mogelijk te maken. Hierdoor moeten de omliggende spieren, pezen en gewrichten allemaal optimaal gaan functioneren. Een kleine verstoring hierin kan al genoeg zijn om schouderklachten te ontwikkelen.

Er bestaan verschillende oorzaken waardoor mensen schouderklachten ervaren. De grootste groep mensen met schouderklachten, zeker 80%, heeft te maken met inklemmingsklachten van de pezen. Dit noemt men ‘impingement-klachten’. Door een aanhoudende overbelasting kan dit probleem voorkomen. Andere soorten schouderklachten kunnen zijn artrose of de instabiele schouder.

Bij schouderklachten in het bijzonder is het erg belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. De patiënt wordt onderzocht op basis van de Cools principes. Deze manier van onderzoeken vraagt een specifieke benadering. De therapeuten hebben een speciale opleiding gedaan om volgens deze benaderingswijze te onderzoeken.